Keramik og Kemi med blåler, stentøjsler og porcelænsler samt glasurer du selv er med til at udvikle jordnær kemi i teori og praksis - Vejen Kunstmuseums workshop-tilbud til skoleklasser
SAXBO-EKSPERIMENTET - en stentøjs-glasur-workshop
LÆS HER OM: SAXBO-UDSTILLING OG NATURVIDENSKABSFESTIVAL FORMÅL BAGGRUND SÅ GIK VI I GANG HVAD SKAL VI BRUGE? VÆRKTØJ ILDFASTE BEHOLDERE VI SELV KAN LAVE STENMEL, GLASUR OG OPSKRIFTER GLASURPRØVER STENTØJSGLASURER DU SELV KAN LAVE LILLE METODISK FORBEHOLD EKSPERIMENTET FORTSÆTTER DU KAN VÆRE MED LÆS MERE OM:
SAXBO-UDSTILLING OG NATURVIDENSKABSFESTIVAL Som forbindelse mellem Vejen Kunstmuseums store SAXBO-udstilling og Naturvidenskabsfestivalen Uge 39 2015 udbød Vejen Kunstmuseums formidling en... "stentøjs-glasur-workshop". FORMÅL Formålet med workshoppen er dels at undersøge, hvor mange af de danske natursten der smelter ved 1260 grader, og danner glasur, dels at give eleverne en direkte forståelse af forholdet mellem sten og glasur: STEN som de kender fra strand, grusgrav og indkørsler. GLASUR som de kender fra hjemmets service og ser på SAXBO-udstillingen og i Vejen Kunstmuseums keramiksamling, hvor et væld af Niels Hansen Jacobsens keramiske værker inspirere til et nysgerigt og eksperimenterende arbejde med stentøjsglasur. BAGGRUND BLAAFARVEVÆRKET I MODUM: Efter i flere år at have arbejdet ret ukritisk med den blå underglasur, som de gav mig på Den Kongelige Porcelænsfabrik i 2003, rejste vi sommeren 2012 gennem Sydnorge forbi Blaafarveværket i Modum. Mødet med den blå farves oprindelsessted og de historiske spor efter udvindingsarbejdet vakte min interresse for råstofferne. KUNSTAKADEMIETS LABORATORIUM FOR KERAMIK: Efter en 3d-workshop jeg havde afholdt på Kunstakademiets Laboratorium for keramik drog jeg hjem til værkstedet med råstoffer og opskrifter at starte på. VÆRKSTEDET I ASKOV: På stuebordet hjemme i Askov vejede og miksede min søn Virgil og jeg en vifte af de hjembragte grundbestandele, og iblandede også eksotiske sten vi havde købt i Bjerre og sten vi selv havde fundet i Norge og Danmark. FØRSTE RESULTATER: Helt overraskende viste en af de Norske stenarter sig serdeles velegnet til at danne transperent glasur og en lille sten fra gårdspladsens perlegrus gav et smukt chancerende blå-brunt resultat. Hermed var interessen vakt for en nærmere undersøgelse af mulighederne i danske natursten. SÅ GIK VI IGANG! 5 hold deltog i SAXBO-EKSPERIMENTET: Fra Gesten skole kom 2., 3., og 4. klasse Fra Vonsild Specialskole kom et lille hold på 8 eleverne og 3 lærere Og Vejen Billedskoles "Skulptur ild og varm kakao"-hold gik begejstret ind i kampen! HVAD SKAL VI BRUGE? Hvad er det grundlæggende som skal til for at eksperimenterer med stentøjsglasur?: Stentøjsler, Sten, Værktøj og en Ovn VÆRKTØJ Først og fremmest selvfølgelig hænderne til at forme skåle af leret. Derudover havde Uldal jernstøberi i Vejen fremstillet et specialværktøj til at knuse sten Endelig brugte vi nogen sigter fra Cerama, paptalerkner fra Rema 1000, og nogen massonitplader til at tørre og transporterer skålene på.
ILDFASTE BEHOLDERE VI SELV KAN LAVE Først og fremmest skal vi have nogen emner som er formgivet i et ler, der ikke smelter ved 1260 grader, altså et stentøjsler. Af leret former vi skåle, der kan holde på de flydende sten i ovnen, så de ikke smelter fast i ovnpladerne.
STENMEL, GLASUR OG OPSKRIFTER Dernæst skal vi finde nogen sten som smelter før 1260. Hos den lokale entreprenør (Frisesdahl) har vi købt nogen spande med perlegrus, dvs sten mellem 10-20mm, fra en dansk grusgrav. Opgaven er at finde to ens sten; knuse den ene til stenmel, og gemme den anden som "opskrift". Stenene skal knuses og males til sten-mel Stenmelet ligges i de små ubrændte stentøjsskåle Skåle med stenmel brændes i en keramisk ovn ved 1260 grader og køles langsomt ned, for at undgå sprængning.
GLASURPRØVER De brændte skåle tages ud af ovnen når temperaturen er faldet under 100grader. Alle skåle er nu brændt til det man kalder stentøj #1 I nogen af skålene er indholdet af stenmel smeltet sammen til glasur, som smyger sig smukt langs skålens bund og sider. #2 I andre er det smeltet og har trukket sig sammen til en kage i bunden. #3 I nogen skåle har indholdet skiftet farve, men er stadig lige så løst, som da det lige blev knust; hvis man vælter skålen eller vender den på hovedet falder det ud! #4 og endelig er der skåle hvor nogen af de grove stenmels splinter stadig er synlige, men bundet til skålen fordi andre dele af stenmelet er smeltet og har "kittet" hele molevitten sammen.
STENTØJSGLASURER DU SELV KAN LAVE Når glasurprøverne sammenlignes med "opskrifterne" kan vi danne os et billede af hvilke natursten som smelter før 1260 grader, og som altså kan anvendes ved fremstilling af stentøjsglasurer.
LILLE METODISK FORBEHOLD Det forudsætter selvfølgelig at alle der var med til at gennemfører eksperimentet faktisk fandt en rigtig duplet til de sten, som de valgte at bruge i deres prøver. Det var ikke altid let, selvom vi gjorde stenene våde for bedre at kunne vurderer dem, men alt i alt peger resultaterne på at rigtig mange af vores natursten uden videre kan omsættes til stentøjsglasur, blot ved at blive knust og brændt ved 1260 grader. EKSPERIMENTET FORTSÆTTER Næste fase af arbejdet med glasur går på at navngive stenene og angive fundsteder og oprindelse; de fleste af de sten man finder ved danske strande og i grusgrave er ført hertil af istidernes is fra bestemte fjælde i Skandinavien DU KAN VÆRE MED! Din klasse kan være med til det videre arbejde med stentøjsglasurer på Vejen Kunstmuseum: I kan tilmelde jer en "stentøjs-glasur-workshop på Vejen Kunstmuseum , hvor Sophus Ejler Jepsen tager imod jer, viser jer museet, keramikssamlingens stentøj og atalieret hvor vi skal arbejde: Viser materialer, værktøj metoder og teknikker fortæller om de foreløbige resultater, viser billeder fra fundsteder af ler og stentøj og undervejs bliver der masser af arbejde for alle sanser med stentøjsler, sten, stenknusere og sigter! LÆS MERE OM mødet med Modum * Rastoffer og Opskrifter fra LABORATORIUM FOR KERAMIK * Første glasurforsøg i Askov
ET UDVALG AF BILLEDER FRA SAXBO-EKSPERIMENTET SEPTEMBER 2015
Sophus Ejler Jepsen